Europa had op 2 juni de Griekse regering al een ‘laatste bod’ gedaan. Zondag kwam het ‘laatste bod’ van Athene. Liggen de twee voorstellen dicht genoeg bij elkaar om maandag tot een deal te komen?

30 juni, dat is de dag dat Griekenland 1,5 miljard euro moet overmaken aan het Internationaal Monetair Fonds. IMF-president Christine Lagarde heeft al laten weten dat er dit keer geen sprake kan zijn van uitstel. De enige manier om aan die rekening te voldoen, is door een deal met Europa te sluiten waardoor een eerder voorwaardelijk toegezegde, maar nog niet uitgekeerde lening van 7,2 miljard euro wordt overgemaakt.

De Griekse voorstellen

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft het hele weekend samen met zijn ministers gewerkt aan een voorstel dat zowel voor zijn linkse achterban, als voor de geldschieters van Griekenland acceptabel is. Maar wat staat er in het Griekse voorstel? Hieronder wat tot nu toe is uitgelekt, onder meer via de Wall Street Journal.

– Hogere belastingen voor bedrijven en middeninkomens

– Schrappen van aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Dat lijkt klein bier, maar is het niet. Volgens de Griekse centrale bank derft de Griekse staat door alle aftrekposten 3 miljard euro per jaar.

- Hogere btw op sommige producten en diensten, maar niet op elektriciteit. Dat laatste stond wel in het voorstel dat de schuldeisers op 2 juni op tafel hadden gelegd.

- Hogere accijns op benzine en diesel.

- Versobering van de pensioenen ter hoogte van een bedrag gelijk aan 0,5 procent van het nationaal inkomen per jaar; voornamelijk door het vroegpensioen te beperken. Dat laatste is een forse stap voor Tsipras die eerder niet verder wilde gaan dan een schamele 71 miljoen euro, ongeveer 0,04 procent van het nationaal inkomen . De ECB, het IMF en de Europese Commissie wilden dat de bezuiniging 1 procentpunt zou zijn. 75 procent van de uitgaven de staat gaan namelijk op aan pensioenen. Als percentage van het bbp bedragen de pensioenen 16 procent. Dat is uitzonderlijk hoog.

Als de som dit keer maar klopt

Hoewel de schuldeisers liever meer  btw-verhogingen en forse ingrepen in het pensioenstelsel zouden zien, zullen ze de voorstellen van Tsipras in overweging nemen mits de rekenmeesters tot de conclusie komen als ze niet te vaag zijn.

Alle maatregelen moeten in elk geval leiden tot een begrotingsoverschot van 1 procent in 2015. Tenminste, dat is wat hoofdeconoom Oliver Blanchard van het IMF begin vorige week liet doorschemeren. Tsipras zal dus zijn voorstellen met cijfers moeten kunnen onderbouwen.

De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr, toonde zich in de nacht van zondag op maandag gematigd optimistisch door het voorstel 'een goede basis' te noemen.

De ministers van Financiën van de eurozone komen maandag onder leiding van Jeroen Dijsselbloem om 12.30 uur bijeen. Dan zullen de voorstellen van de Grieken worden uitgeplozen. Om 19.00 uur is het dan de beurt aan de regeringsleiders om de laatste plooien glad te strijken en er een klap op te geven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl